Nytårsaften

Hjælp dit kæledyr godt igennem nytårsaften

Selvom nogle dyr kan gå igennem nytårsaften helt umærket, er det ikke alle dyr der værdsætter fyrværkeri ligeså meget som os mennesker.

Heldigvis er der meget du som ejer kan gøre i forsøget på at lette dit kæledyrs oplevelse, f.eks. bør du sørge for at gøre dit kæledyr træt i løbet af dagen, lade det gemme sig og have fokus på din egen opførsel.

Mange dyr har en naturlig tendens til at gemme sig under sengen eller inde i bunden af skabet, hvis de bliver bange. Løber de i skjul, bør du lade dem blive der. De bliver ikke mere trygge af, at du hiver dem ud.

På samme måde er det også vigtigt at du er opmærksom på din egen opførsel. Selvom du gerne vil trøste dit kæledyr, når det bliver bange, vil det kun bekræfte dens frygt. Istedet bør du virke glad og tale muntert med dit dyr, så det kan se du ikke finder bragene fra fyrværkeriet som noget unaturligt.

Hvordan kan du hjælpe dit kæledyr?

Hunden er ofte i fokus, når der bliver snakket om kæledyr og nytår, men din kat, hamster, kanin, marsvin eller hest bliver også bange for de store brag.

Har du en kattelem vil det være en god ide at lukke den, og sørge for at dyret er indenfor. Selvom det virker mærkeligt at et skræmt dyr skulle løbe ud midt i hele balladen, så er det faktisk ikke unormalt at dyret forsøger at flygte, og derfor kan komme til at løbe ud i forvirringen.

Ved du på forhånd at dit kæledyr bliver bange når fyrværkeriet brager, så snak med din dyrelæge om hvordan du kan være forberedt. Det er almindeligvis muligt at få forskellige slags beroligende medicin til dit dyr.

Vi har samlet nogle gode råd, der kan få dit kæledyr godt igennem aftenen

Hvis du er hjemme med dit kæledyr

 • Dit dyr må gerne være træt, så gå lange ture i løbet af dagen og leg en masse i løbet af dagen
 • Sørg for at dit dyr har et trygt sted, hvor det kan være i fred
 • Rul gardinerne ned i de rum, hvor dyret opholder sig
 • Vent med at give dit dyr mad indtil ca. 1-2 timer før bragene starter. Mætheden vil give dyrene en træthedsfornemmelse
 • Afled dit dyrs opmærksomhed, f.eks. ved at købe et stort kødben eller et nyt stykke legetøj
 • Sørg for selv at være rolig, da det smitter af på dyret
 • Lad ikke dit dyr komme udenfor imens det brager – heller ikke hvis den ikke er bange. Det er unødvendigt og farligt

Hvis dit kæledyr er alene hjemme

Det er altid bedst at være sammen med sine dyr, men skulle det alligevel ikke være muligt, er her et par forholdsregler, til at hjælpe dit kæledyr igennem aftenen bedst muligt:

 • Sørg for at dit dyr har rigeligt med mad
 • Rul gardinerne ned, og lad lyset være tændt
 • Dæmpet musik er en god ide, hvis muligt
 • Sørg for at der er rigeligt med tæpper dit dyrs kurv, så det har muligheden for at kunne skjule sig
 • I nogle tilfælde kan det være gavnligt, at lade dyret komme i pension ude på landet, hvor omgivelserne er mere rolige

Husk at være ekstra opmærksom, når du går tur med dit dyr i fyrværkeriets affyringsperiode. Der kan være rester af fyrværkeri på veje og fortover, som dit kæledyr muligvis vil forsøge at samle op og bide i.

Hvis du ikke kender affyringsperioden for 2023, kan du finde den her!